Läser i SvD att det är dags för den stora distributionen av årets telefonkatalog, ett monster som förbrukar 179200 träd. SvD noterar att Eniro är medvetna om slöseriet men att så många vill ha katalogen att de fortsätter med att dele ut den till alla.

– Vi gör Sifo-undersökningar varje år som visar att många fortfarande vill ha katalogerna. Därför känns det motiverat att distribuera den till alla hushåll och företag, säger Katarina Lind, produktchef för Gula sidorna.

Men hon medger också att upplagan minskar i takt med att efterfrågan gör det, till stor del beroende på att fler och fler söker telefonnummer på internet istället för att bläddra fram dem i katalogen.

Det som inte nämns i artikeln är att man faktiskt kan hjälpa till med att minska efterfrågan genom att avbeställa katalogen. Hur man gör framgår av Eniro’s hemsida, men det är bråttom – bor man i hus måste det göras en månad innan utdelningen

Uppdaterad 2007-12-02.
Nu uppmärksammar även Aftonbladet telefonkatalogerna.  De har även en undersökning där man just nu kan se att 75% av de som svarat inte använder telefonkatalogen.

4 Responses to “Avbeställ telefonkatalogen – rädda miljön”

 1. Skogsdödaren « Andgu’s Weblog Says:

  […] telefonkatalogen – av många ansedd som en träd och miljöslukare utan något större värde. Black Cat tipsar om att den går att […]

 2. Kalle Says:

  Förstår inte varför telefon katalogen alltid är i centrum då vi har alla dessa dagstidningar som trycks i hela landet. Måste vara betydlikt mer en de kataloger man får hem. Ingen som har tänkt på hur mycket det är.. Hur många exemplar trycker SVD per dag. Lägg dessa i en hög så samt de andra tidningarna så syns det vilka som är mer pappers bovar. SLUTA KÖP TIDNINGAR. Kan man inte få köpa dessa på internet istället. varför har ingen ställt dessa frågor.. Man undrar om detta inte är ett sätt att sälja lösnummer. Betänk…

 3. Cattis Says:

  Jag vill att vi ser till att alla reklam försvinner som trycks ner i min brevlåda. Det kan vi kalla för resursslöseri. Katalogen väljer jag ju att ta in om jag vill. Denna fn reklamen trycker de ju ner in i min lägenhet.

 4. Monica Says:

  Det stämmer inte att man kan avbeställa katalogen. På enrios sida står “Du som bor i hyres- eller bostadsrätt behöver inte anmäla dig på denna sida. Där hämtar vi automatiskt tillbaka eventuellt överblivna kataloger i din trappuppgång efter cirka två veckor.” Att jämföra med dagstidningar funkar inte heller, dem kan man välja bort om man vill.

Leave a Reply