Grekisk rättsröta

2011-04-14

Intressant läsning om hur grekerna satsar på att få fart på turismen, anmäl de som vågar sig på att anmäla att de utsatts för brott under sin semester för förtal och försök till försäkringsbedrägeri.

Jag gissar att näringsidkarna på Samos som klagar på att det kommer färre och färre turister har svårt att hålla sig för skratt när de läser om hur den grekiska rättvisan konspirerar för att fria en grek från anklagelser om allvarliga brott mot turister.

I juni 2008 var Anna på semester på Samos. Sista kvällen utsattes hon för ett allvarligt brott då hon av en man hon just träffat fördes bort mot sin vilja och våldtogs i flera timmar. Till slut lyckades hon ta sig tillbaka till hotellet där personalen kontaktade polis som efter en kort stund lyckades gripa mannen som Anna pekat ut. Anna hördes av polis på hotellet med hjälp av en man från byn som kunde lite engelska. Efter detta åkte Anna hem till Sverige med ordinarie flyg.

Väl i Sverige togs Anna direkt till sjukhus där hon undersöktes. Den svenska läkarens rättsintyg om hennes skador stämmer väl överens med uppgivet händelseförlopp. Sjukhuset tillkallade polis som förhörde Anna och tog upp en anmälan om våldtäkt, misshandel och människorov.

DGJ_2709 - Dennis - alias Fabrizio
Creative Commons License photo credit: archer10 (Dennis)

Trots stark skadedokumentation lades utredningen i Grekland ned, något som meddelades genom beslut från Domarnämnden på Samos. I beslutet görs anmärkningsvärda ansträngningar för att förklara och ursäkta mannens agerande. I stället läggs skulden på Anna och spekulationer förs kring Annas motiv att ange mannen.

Presstjänsten på den grekiska ambassaden, press@greekembassy.se låter hälsa att man inte kan uttala sig i fallet Anna då det grekiska rättsystemet arbetar självständigt. Men man bevakar utvecklingen och har informerat myndigheterna i landet om att utredningen ifrågasätts.

Om det är så att grekerna hoppas på lån för att rädda sin ekonomi kanske de bör göra lite mer än att bara bevaka utvecklingen, här visar ju verkligen grekland ett nytt ansikte.

Mer i AB, TV4, Ex, newsdesk, tv2, dt

2 Responses to “Grekisk rättsröta”

 1. A-nonym Says:

  Du kanske skulle läsa detta innan du uttalar dig?

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/7933190/Britons-trapped-in-false-rape-sting-by-blonde-Swede-on-Greek-island.html

 2. Göran Says:

  Hur förvånande är dessa attityder, när Svenska staten inte gör något för att förhindra överfallsvåldtäkter på Svenska tjejer utförda av invandrare.
  Inte gör något för att straffa de som skriker “svennehora” efter dem.
  De t o m accepterar och förringar när detta händer!

  Grekerna vet vad som händer när man slutar bekämpa Islam och dess attityder, i detta fall kvinnosynen.
  Grekerna led under Ockupation av muslimska Turkar i flera hundra år, och ändå gav dem inte upp på sin kultur.

  Här ger vi upp utan att ens ha blivit ockuperade! Så förväntar vi oss respekt när vi åker till Grekland?

  Om vi aldrig tar avstånd från synnen på svenska kvinnor som “horor” så kommer ingen att göra det åt oss!

Leave a Reply