Självcensur

2008-09-05

Predikar pressombudsmannen Yrsa Stenius självcensur när hon angående att förundersökningsprotkollen från Arbogamorden finns tillgängliga för nerladdning säger att:

Det är klart att politikerna inte kommer att sitta overksamma om precis vad som helst som är offentligt också publiceras

Vissa politiker som besöker bordeller etc vill gärna (och har antagligen) sekretessbelagt handlingar som rimligen borde blivit offentliga bara för att de avslöjar dem, men det är väl just därför som vi enligt grundlagen har en offentlighetsprincip.

Vilket ansvar har tingsrätten som innan de lämnade ut förundersökningen valde att inte sekretessbelägga bilderna på barnen, vet inte om det är rätt lagrum men 7kap 22§ Sekreteslagen låter som om den skulle kunna vara tillämplig. Alla som vill kan ju gå och hämta ut bilderna på tingsrätten (varför man skulle vilja göra det kan man ju fråga sig), men det står inget i artikeln om att tingsrätten borde tabort bilderna – bara att Pirate Bay är onda.

Med tanke på hur P2P-fildelning fungerar så är det väl tveksamt om Pirate Bay eller någon annan kan påverka vilka handlingar som delas och än mindre innehållet i dem.
Detta kommer bli enklare när all trafikdata finns lagrad, då blir det möjligt att se vilka som laddat ner handlingarna och vilka som delar ut dem. Sedan är det bara att skicka ut säkerhetspolisen och konfiskera alla olämpliga kopior.

Även i: SvD, Sydsvenskan

Leave a Reply