Det låter ju som en historia från stasi-tyskland, Iran eller gamla goa sovjet men det hände tydligen i Sverige 2010.

Jesper Nilsson tog bilder på två civilpoliser i tunnelbanan. Händelsen fick poliserna att både påstå att det var förbjudet att ta bilder i tunnelbanan och hota med att ta med Jesper till häktet om han inte raderade bilderna.

När polisen sysslar med så smutsiga saker att de inte tål att bli fotograferade under tjänsteutövningen är vi illa ute – fast alla vet ju vad snuten sysslar med på fritiden så han kanske störde dem i ett ragg.

Visserligen är det ju bra med fler poliser ute på gatorna men om de ska bete sig på detta vis kanske det ändå vore bättre om de istället satt på kontoret och slarvade bort spaningsuppslag.

Jespers blogg med bilder och video från händelsen.

Klipp ur en väldigt bra artikel på Fotosidan om var och vad man får fotografera.

Viktigaste frågan först, vad får man fotografera?
Enkelt svar, du får ta bilder på allt och alla utom vissa skyddsobjekt som kan vara både militära och civila anläggningar. När man inte får fotografera är det tydligt skyltat.

Får jag ta bilder av folk på gatan?
Ja, du får fotografera vem du vill, var du vill.

Måste jag inte fråga först?
Nej.

Men om jag börjar fotografera och personen ber mig, vänligt eller hotfullt, att sluta fotografera, får jag fortsätta ta bilder?
Ja.

Men kränkande bilder, det får jag väl ändå inte ta?
Det finns ingenting sådant som kränkande bilder. Återigen, du får fotografera vem du vill och när du vill.

Antagligen har svenska poliser nu blivit vandrande skyddsobjekt.

Här hittar vi antagligen orsaken till själva utpressningen, snutarna ville med hjälp av hot och psykologisk press gör något som de inte har rätt till.

Okej, jag fattar att man får fotografera vem och vad man vill. Men, får någon ta film eller kamera ifrån mig om jag fotograferar där jag inte har tillstånd?
Nej, det krävs beslut av åklagare för att du skall behöva lämna ifrån dig filmen.

Leave a Reply