blackcat.se

Älskar du att resa, men kan inte vara ute så länge som du skulle vilja för att det kostar för mycket pengar? Eller så har du bara råd att resa en gång per år? Det går att resa riktigt billigt bara du kan knepen. Här kommer tre tips på hur du kan semestra både länge och ofta – även på en mindre budget.

Resa

Det är härligt att få komma iväg: få uppleva nya länder, äventyr och kulturer. För oss som har börjat resa blir det nästan som en drog: vi vill komma iväg varje år. Det är roligt att läsa resemagasin som Vagabond och bli inspirerad, hitta nya pärlor att besöka och få smarta resetips. Det enda problemet är att det kan bli riktigt dyrt att resa. I alla fall om du inte lärt dig att resa som budgetresenär.

1# Res utanför säsong

Om du gillar att åka på charter kan du spara in många tusenlappar genom att åka utanför säsong. Istället för att åka till Italien mitt i sommaren, då alla andra semestrar, så kan du åka dit i oktober. Särskilt Medelhavet är ett perfekt resmål att åka till utanför säsong, under vår och höst. Det är varmare än hemma och restaurangerna har börjat öppna. Vill du bada ska du med fördel åka till Medelhavet i september eller början av oktober. Då är vattnet fortfarande varmt. Priserna på hotellen är billigare och du kan alltid hitta ett ledigt bord på när du ska äta.

2# Boka resan själv

Har du någonsin undrat hur vissa personer kan göra långa resor under flera månader, utan att de är miljonärer? Det handlar om att boka resan, både tåg, flyg, buss och boende, på egen hand. När du bokar själv har du mycket större möjligheter att hitta riktigt billiga boenden. Om du vill åka till London för en weekend så bokar du först flygbiljetter på egen hand. Sedan bokar du också boendet själv och i slutändan kan du få en riktigt billig resa. Det gäller oavsett vart du reser.

3# Couch surfing – sov på soffan

Ett tredje sätt att göra en resa väldigt billigt är att genom att gå med i ett couch surfing nätverk. Då sover du hemma hos folk. Ibland på en soffa, men vanligtvis i en säng. Det är alldeles gratis att vara medlem och sova på andras soffor, men det kräver att du själv också erbjuder boende för andra resenärer. När du sover över hos folk förmodas du ofta också vara social, kanske att ni lagar mat ihop och umgås lite. Det passar perfekt för dig som vill träffa mycket folk när du reser. Det finns också personer som gärna låter dig sova hos dem, men som vill att du sköter dig själv.