blackcat.se

Livsstil: hälsohacksLivsstil: hälsohacks

Livsstil: finansiella hacksLivsstil: finansiella hacks

3 tips för att resa riktigt billigt

Älskar du att resa, men kan inte vara ute så länge som du skulle vilja för att det kostar för mycket pengar? Eller så har du bara råd att resa en gång per år? Det går att resa riktigt billigt bara du kan knepen. Här kommer tre tips på hur du kan semestra både länge och ofta – även på en mindre budget.

Resa

Det är härligt att få komma iväg: få uppleva nya länder, äventyr och kulturer. För oss som har börjat resa blir det nästan som en drog: vi vill komma iväg varje år. Det är roligt att läsa resemagasin som Vagabond och bli inspirerad, hitta nya pärlor att besöka och få smarta resetips. Det enda problemet är att det kan bli riktigt dyrt att resa. I alla fall om du inte lärt dig att resa som budgetresenär.

1# Res utanför säsong

Om du gillar att åka på charter kan du spara in många tusenlappar genom att åka utanför säsong. Istället för att åka till Italien mitt i sommaren, då alla andra semestrar, så kan du åka dit i oktober. Särskilt Medelhavet är ett perfekt resmål att åka till utanför säsong, under vår och höst. Det är varmare än hemma och restaurangerna har börjat öppna. Vill du bada ska du med fördel åka till Medelhavet i september eller början av oktober. Då är vattnet fortfarande varmt. Priserna på hotellen är billigare och du kan alltid hitta ett ledigt bord på när du ska äta.

2# Boka resan själv

Har du någonsin undrat hur vissa personer kan göra långa resor under flera månader, utan att de är miljonärer? Det handlar om att boka resan, både tåg, flyg, buss och boende, på egen hand. När du bokar själv har du mycket större möjligheter att hitta riktigt billiga boenden. Om du vill åka till London för en weekend så bokar du först flygbiljetter på egen hand. Sedan bokar du också boendet själv och i slutändan kan du få en riktigt billig resa. Det gäller oavsett vart du reser.

3# Couch surfing – sov på soffan

Ett tredje sätt att göra en resa väldigt billigt är att genom att gå med i ett couch surfing nätverk. Då sover du hemma hos folk. Ibland på en soffa, men vanligtvis i en säng. Det är alldeles gratis att vara medlem och sova på andras soffor, men det kräver att du själv också erbjuder boende för andra resenärer. När du sover över hos folk förmodas du ofta också vara social, kanske att ni lagar mat ihop och umgås lite. Det passar perfekt för dig som vill träffa mycket folk när du reser. Det finns också personer som gärna låter dig sova hos dem, men som vill att du sköter dig själv.

Så blir bussturen riktigt skön

Visst är det skönt att åka på semester med bil eller flyg, men det mest klimatvänliga är att ta bussen eller tåget. Bussen är också det absolut billigaste alternativet. Här kommer tipsen på hur du kan göra din bussresa riktigt skön och bekväm.

Klä dig rätt

Du ska göra en längre bussresa. Kanske uppifrån Kiruna ner till Skåne, eller så står du på Cityterminalen i Stockholm för att ta bussen ner till kontinenten. För att din bussresa ska bli så skön och bekvämt som möjligt måste du först packa ner rätt saker och klä dig rätt. Först och främst kan det bli lite kallt på bussar. För att luften, och lukten, i bussen verkligen ska vara fräsch så krävs det att ac:n är på och att det inte är för varmt. Så även om det kan kännas kyligt, så ska du vara glad att klimatanläggningen är på. Dagtid är det sällan något problem, men särskilt nattetid kan det bli riktigt kallt. Klä dig långärmat, gärna lager på lager. Du ska inte packa ner din fleecetröja i resväskan som ligger i bussens bagageutrymme, utan du vill ha tillgång till både fleeceströja, extra sjal och en jacka på bussen. Se också till att ta med en kudde eller ett tjockare klädesplagg som du kan använda som kudde. Så blir det skönare när du ska sova.

På bussen

Vilken del av bussen som du ska satsa på är helt individuellt. Har du lätt att bli åksjuk ska du naturligtvis försöka sätta dig så långt fram som möjligt, men utifrån bekvämlighet gör det inte så väldigt stor skillnad. På vissa bussar kan du faktiskt boka plats och även extra säte, så att du får dubbelsäten och garanterat mer plats. Då behöver du inte heller sitta bredvid någon. Gör det om möjligt. Om du ska åka dubbeldäckare är det ju naturligtvis härligt att sitta längst fram längst upp. Men eftersom det är vid en stor ruta kan det faktiskt bli lite kyligare där. Mer plats, men lite kallare. Om du vill ta av dig skorna är det viktigt att du inte luktar. Ta med dig extra sockor att sätta på fötterna eller på sockarna. Se till att du inte luktar fotsvett – för du vill ju inte att någon annan sprider svettodör. Ta med dig både vatten, något att äta och gärna varm dryck. Då blir resan mysigare. En sjal är väldigt bra att använda som filt.

Resehacks: Interrailkortet

Ska du resa till ett annat land? Du kan med fördel köpa ett interrailkort för att både resa billigt och smidigt med tåg.

Tågluffa utan att tågluffa

När vi tänker på interrailkort tänker vi naturligtvis på att tågluffa. Att man reser runt mellan olika länder i Europa under flera veckor sommartid. Men du kan även använda interrailkortet för en kortare resa. Du väljer själv vilket interrailkort som du ska köpa. Om du ska till Paris och vill åka tåg kan det billigaste alternativet vara att köpa ett interrailkort för fem dagar för ett par tusenlappar, istället för att du försöker boka tågresan med SJ, och sedan med Danmarks, Tysklands och Frankrikes tågnätverk. Det finns en mängd olika kortalternativ att välja mellan: från att använda kortet fem dagar under en två veckors tid till att du kan åka hur mycket du vill under flera månader.

Resa i Norge

Skulle du vilja upptäcka Norge, men tycker att det är för dyrt? Då kan du använda ett tågluffarkort och göra resan mycket billigare. När du reser med Interrail måste du för det mesta göra en platsreservation. Det kostar dig mellan 10-100 kronor per sträcka, men då vet du också att du har en plats. Nattetid kan du behöva betala mer, särskilt om du vill sova i en liggvagn. Men det är inte dyrare att köpa ett interrailkort för att resa i Norge, än om du köper kortet för att resa i Tyskland eller Portugal. För att maxa din Norgeresa kan du först åka till Danmark och sedan ta färjan från Danmark till Norge. Det fina med interrailkort är att du får resa billigare på färjor. Vilket innebär att du kan göra en egen “minihurtigrutten” utan att det kostar dig alldeles för mycket. Sedan kan du resa upp i landet med tåg och se det vackra norska landskapet.

Hälsohack: Vardagsmotion

Ett riktigt smart hälsohack är att satsa på vardagsmotion. Vardagsmotion är helt enkelt att du rör dig en massa under vardagen och på så vis både bygger muskler, får bättre kondition, blir smidigare och förbränner kalorier.

Vardagsmotion

Vill du komma i form, men känner inte att du har tid att verkligen motionera så mycket som du skulle behöva? Eller så gillar du inte att träna och gå på gymmet? Då kan du satsa på vardagsmotion: alltså att du rör dig en massa i vardagen. Enligt forskning är det lika viktigt att röra sig mycket under dagen, som att träna på gym. Att ta trapporna, städa, gå till jobbet och vara kollegan som springer iväg till kopieringsrummet och kopierar papper, är alltså lika bra motion som att bli svettig på gymmet.

Maxa rörelsen

För att vardagsmotionen verkligen ska ge resultat är det smart om du medvetet söker efter att röra på dig mycket. Köp sköna träningskläder, läs träningstidningen iForm och använd stegräknare, så kommer du snart se resultat. Genom att ha sköna träningskläder blir det lättare att gå ut och promenera, ta cykeln till kompisarna fem kilometer bort och att leka med barnen ute i trädgården. Satsa på att gå mellan 10 000-15 000 steg per dag, så kommer du se skillnad på både vågen och kroppen.

Hälsohack: börja med grönsakerna

De flesta av oss vet att vi ska äta mycket grönsaker, och äter också grönsaker. Men sällan så mycket som vi borde äta. Lättaste sättet för att verkligen få i dig nog med grönsaker är att alltid börja med att lägga upp sallad och majs på tallriken.

Börja med salladen

Du sätter dig ner vid matbordet och vad tar du först av? Troligtvis pastan, sedan köttfärssåsen och sist lägger du på grönsakerna. Gör tvärtom! Börja med att lägga på salladen, majsen, ärtorna och morötterna. Med fördel utgår du ifrån Livsmedelverkets tallriksmodell och låter minst en tredjedel av tallriken bestå av grönsaker. Ska du gå ner i vikt ska halva tallriken vara grön.

Grön vana

Det tar 66 dagarför oss att skapa en ny vana Om du vill börja äta mera grönsaker är det viktigt att du fokuserar på dina vanor. För det är dina vanor som påverkar vad du äter. Om du har vanan att alltid först lägga på pasta, ris eller potatis på tallriken, så måste du medvetet besluta dig att alltid börja med salladen. Det är ett lätt sätt att behålla vikt, äta varierat eller gå ner i vikt om du behöver det.

Ränta-på-ränta-effekten

För att få en riktigt bra ekonomi måste du förstå ränta-på-ränta effekten. Det är just ränta-på-ränta-effekten som gör att rika människor är rika. Men du måste inte vara rik för att kunna använda principen, utan du kan redan idag börja arbeta upp din ekonomi.

Ränta-på-ränta

Vad är ränta-på-ränta-effekten? Jo, det handlar om att dina investerade pengar inte bara ger ränta, utan att den intjänade räntan också ger ränta. Låt oss säga att du investerar 10 000 kronor i en indexfond och indexfonden ökar med 10 procent per år. Det innebär att du på ett år ha tjänat 1000 kronor i ränta. Nästa år börjar du alltså med 11 000 kronor. Du låter pengarna stå och gör inget mer, utan pengarna får bara växa. Indexfonden växer återigen med 10 procent. 10 procent av 11 000 är 1100 kronor. Det innebär att 100-lappen faktiskt kommer från ränta-på-ränta-effekten. Tänk då om du har sparat ihop till 500 000 kronor: då tjänar du på ett år 50 000 kronor i ränta. Nästa år har du 550 000 kronor. Då kommer du tjäna 5000 bara i ränta. Det låter kanske inte som så mycket pengar, men det är genom att förstå denna princip som riktiga investerare blir rika.

Börja investera

Du behöver inte vara rik för att investera. Det är bättre att investera mellan 50-1000 kronor i månaden än ingenting alls. Börja läs Dagens Industri, lär dig mer om aktiemarknaden, lyssna på ekonomipoddar och köp böcker om ämnet. Vanliga svenskar kan lära sig att spara, investera och bygga upp egna aktieportföljer. I slutändan kommer det att göra stor skillnad i ditt liv. Tänk också vad skönt att du faktiskt kan tjäna tusenlappar på dina investeringar, samtidigt som du håller på med annat.

Snöbollsprincipen

Du har lån och vill naturligtvis bli skuldfri. Det absolut smartaste sättet är då att använda snöbollsprincipen för att snabbast möjligt bli skuldfri.

Först de små lånen

Snöbollsprincipen handlar om att du börjar med att betala av dina minsta lån. Du ser att det händer något. Vilket gör det enklare psykologiskt att beta av lån efter lån på din väg att bli skuldfri och få bättre ekonomi. Om du har ett kreditlån på 3000 kronor så ser du till att dra ner på dina utgifter och snabbast möjligt betala av det lånet. Sedan tar du billånet på 15 000 kronor, för att sedan betala av lånat från när du renoverade badrummet. Lån för lån.

Sedan de stora lånen

Sen har du bara de stora lånen kvar, CSN-lånet och huslånet. Nu har du kommit in i vanan att prioritera och tänka på att betala av dina lån. Du känner en glädje i det och ser det nästan som en rolig utmaning att få undan ditt CSN-lån på mellan 100 000-300 000 kronor. För att sedan bli helt skuldfri när du tagit dig an ditt bostadslån. För en god ekonomi måste du sedan investera dina pengar.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

blackcat.se – Allt om smarta livsstilshacks inom hälsa, resa och pengarblackcat.se – Allt om smarta livsstilshacks inom hälsa, resa och pengar