blackcat.se

Det är många svenskar som funderar på att byta upp sig till elbil. Det är på flera vis fördelaktigt att göra så just nu, med skenande bensinpriser och fördelar med beskattningen. Trots att det kan vara ett ekonomiskt gynnsamt val långsiktigt finns det ändå en del frågetecken som behöver redas ut. Många köpare är oroliga för att körsträckorna inte ska vara tillräckliga.

Intresset för elbilar

Intresset för elbilar har verkligen tagit raketfart och med de allt högre bensinpriserna är det inte svårt att förstå varför. Hela nio procent av alla nysålda bilar var renodlade elbilar förra året, vilket indikerar en uppgång på två procent mot året innan. Den som vill köpa en elbil eller för den delen byta till en miljöbil, gör klokt i att kolla upp marknaden för begagnat. Via Riddermark Bil kan man enkelt hitta rätt miljöbil på den svenska begagnatmarknaden. Utbudet gäller allt från riktigt små bilar, till offroadgiganter att använda i skogen.

Räcker en elbil?

På frågan om en elbil räcker, avser man vanligen om en laddning räcker för att utföra de behov man dagligen har av en elbil. Detta skiljer mellan olika modeller. Man bör ta reda på hur långt man kan köra på en full laddning, samt hur lång tid batteriet tar att ladda till fullt. Dessutom kan det vara bra om bilen har en snabbladdning som gör att man exempelvis kan ladda då man handlar. Man bör förstås ha tillgång till ett anpassat eluttag så att bilen kan laddas under natten.

Skillnad på elbil och laddhybrid

Många kallar felaktigt hybridbilar för elbilar, vilket kan ge en felaktig bild över hur många elbilar som rör sig ute på gatorna. Elbilen drivs med enbart el och har ett betydligt större batteri som kan laddas för längre sträckor. Laddhybrid är som namnet antyder, en blandning mellan två system. Detta kan exempelvis vara el och bensindrift. Den som kör en laddhybrid kan ofta inte köra längre sträckor än omkring fem mil innan laddning krävs, för att undvika att bli fossilt driven. Denna sträcka är beroende på vilken laddhybrid man väljer.

Tips för att köpa elbil

Många experter tipsar dem som är intresserade av en elbil att först hyra eller prova en sådan. Då vet man vad man ger sig in i. Därefter måste man kartlägga vilka resor man gör dagligen. Att åka en längre semesterresa med en elbil är relativt enkelt, då man kan förutse var man måste ladda batteriet och hur lång sträcka man kommer. Men för att det dagliga jobbpendlandet och allt annat ska fungera måste ett smidigt system för daglig laddning finnas till hands. Laddtider och sträckor kan dessutom försämras under vinterhalvåret. För dem som kör mer än 20 mil dagligen kan det vara värt att först kolla uppandra typer av miljöbilar.