blackcat.se

Visst är det skönt att åka på semester med bil eller flyg, men det mest klimatvänliga är att ta bussen eller tåget. Bussen är också det absolut billigaste alternativet. Här kommer tipsen på hur du kan göra din bussresa riktigt skön och bekväm.

Klä dig rätt

Du ska göra en längre bussresa. Kanske uppifrån Kiruna ner till Skåne, eller så står du på Cityterminalen i Stockholm för att ta bussen ner till kontinenten. För att din bussresa ska bli så skön och bekvämt som möjligt måste du först packa ner rätt saker och klä dig rätt. Först och främst kan det bli lite kallt på bussar. För att luften, och lukten, i bussen verkligen ska vara fräsch så krävs det att ac:n är på och att det inte är för varmt. Så även om det kan kännas kyligt, så ska du vara glad att klimatanläggningen är på. Dagtid är det sällan något problem, men särskilt nattetid kan det bli riktigt kallt. Klä dig långärmat, gärna lager på lager. Du ska inte packa ner din fleecetröja i resväskan som ligger i bussens bagageutrymme, utan du vill ha tillgång till både fleeceströja, extra sjal och en jacka på bussen. Se också till att ta med en kudde eller ett tjockare klädesplagg som du kan använda som kudde. Så blir det skönare när du ska sova.

På bussen

Vilken del av bussen som du ska satsa på är helt individuellt. Har du lätt att bli åksjuk ska du naturligtvis försöka sätta dig så långt fram som möjligt, men utifrån bekvämlighet gör det inte så väldigt stor skillnad. På vissa bussar kan du faktiskt boka plats och även extra säte, så att du får dubbelsäten och garanterat mer plats. Då behöver du inte heller sitta bredvid någon. Gör det om möjligt. Om du ska åka dubbeldäckare är det ju naturligtvis härligt att sitta längst fram längst upp. Men eftersom det är vid en stor ruta kan det faktiskt bli lite kyligare där. Mer plats, men lite kallare. Om du vill ta av dig skorna är det viktigt att du inte luktar. Ta med dig extra sockor att sätta på fötterna eller på sockarna. Se till att du inte luktar fotsvett – för du vill ju inte att någon annan sprider svettodör. Ta med dig både vatten, något att äta och gärna varm dryck. Då blir resan mysigare. En sjal är väldigt bra att använda som filt.