blackcat.se

För att få en riktigt bra ekonomi måste du förstå ränta-på-ränta effekten. Det är just ränta-på-ränta-effekten som gör att rika människor är rika. Men du måste inte vara rik för att kunna använda principen, utan du kan redan idag börja arbeta upp din ekonomi.

Ränta-på-ränta

Vad är ränta-på-ränta-effekten? Jo, det handlar om att dina investerade pengar inte bara ger ränta, utan att den intjänade räntan också ger ränta. Låt oss säga att du investerar 10 000 kronor i en indexfond och indexfonden ökar med 10 procent per år. Det innebär att du på ett år ha tjänat 1000 kronor i ränta. Nästa år börjar du alltså med 11 000 kronor. Du låter pengarna stå och gör inget mer, utan pengarna får bara växa. Indexfonden växer återigen med 10 procent. 10 procent av 11 000 är 1100 kronor. Det innebär att 100-lappen faktiskt kommer från ränta-på-ränta-effekten. Tänk då om du har sparat ihop till 500 000 kronor: då tjänar du på ett år 50 000 kronor i ränta. Nästa år har du 550 000 kronor. Då kommer du tjäna 5000 bara i ränta. Det låter kanske inte som så mycket pengar, men det är genom att förstå denna princip som riktiga investerare blir rika.

Börja investera

Du behöver inte vara rik för att investera. Det är bättre att investera mellan 50-1000 kronor i månaden än ingenting alls. Börja läs Dagens Industri, lär dig mer om aktiemarknaden, lyssna på ekonomipoddar och köp böcker om ämnet. Vanliga svenskar kan lära sig att spara, investera och bygga upp egna aktieportföljer. I slutändan kommer det att göra stor skillnad i ditt liv. Tänk också vad skönt att du faktiskt kan tjäna tusenlappar på dina investeringar, samtidigt som du håller på med annat.